Studenten

IVS voor studenten

IVS Alliance maakt zich sterk voor scholen die het BTEC-traject aanbieden. Maar ook voor studenten heeft IVS het een en ander te bieden. Wij hebben bijvoorbeeld alle BTEC-opleidingen voor je op een rij gezet en op onze website kun je stages en vacatures vinden. Ook kun je hieronder lezen wat het volgen van een MBO 4 en BTEC opleiding precies in houdt.

BTEC

BTEC opleidingen zijn leuk, veelzijdig en stimuleren je tot nadenken. Er wordt veel van je gevraagd maar daar staat tegenover dat je aan het einde van je studietijd twee diploma’s in ontvangst mag nemen; een Nederlands MBO diploma, niveau 4 en een Engels BTEC diploma, level 3. Met het laatstgenoemde diploma, heb je toegang tot universiteiten in het Verenigd Koninkrijk maar ook in andere Engelssprekende landen. Sommige MBO scholen hebben samenwerkingsverbanden met universiteiten in het Verenigd Koninkrijk. Het kan zeker de moeite waard zijn om dit met het ROC van jouw keuze te bespreken omdat een dergelijk samenwerkingsverband, je soms in de gelegenheid stelt om bijvoorbeeld het eerste jaar van een vervolgopleiding in het Verenigd Koninkrijk, over te slaan.
IVS voor studenten
IVS voor studenten

De opleiding

Een BTEC opleiding wordt altijd gecombineerd met een MBO 4 opleiding, bijvoorbeeld met de richting Business of Hospitality. Het BTEC systeem is modulair. Dit houdt in dat je gekozen opleiding bestaat uit een aantal deelvakken (units), die uiteindelijk samen het BTEC diploma vormen. Een unit heeft, afhankelijk van jouw opleiding, een bepaalde looptijd. Dat kan bijvoorbeeld tien weken zijn maar ook een jaar lang één lesuur per week. Wanneer een unit succesvol afgesloten is, telt deze direct mee voor je diploma. Zo is er momenteel dus geen eindexamen maar bouw je voortdurend aan je diploma. Je kunt units op drie niveaus afronden. Het laagste niveau is verplicht, de keuze is aan jou (en je vakdocent) of je de twee hogere niveaus ook wilt proberen. Over het algemeen zijn BTEC opleidingen vrij breed opgezet en worden ze in het Engels gegeven en getoetst. Deze toetsing kan bestaan uit het schrijven van verslagen, een praktijkopdracht of een presentatie. Aangezien de BTEC opleidingen erg breed zijn, ben je interessant voor verschillende werkgevers. Vooral omdat je hebt laten zien dat je in drie of vier jaar tijd twee diploma programma’s hebt doorlopen en dus een brede basis hebt meegekregen. Dat je daarbij genoeg zelfvertrouwen hebt opgebouwd om Engels als voertaal te gebruiken, wordt gezien als een groot voordeel. Het verschilt per school hoe de opleiding opgebouwd is, veelal wordt de praktijk gecombineerd met de theorie.

Toelatingseisen

Houd er rekening mee dat veel scholen extra toelatingseisen hebben voor de internationale BTEC opleidingen, buiten de standaard toelatingseisen voor het MBO om. Dit kan een intake gesprek zijn, een assessment of de eis dat je minimaal een 7 hebt gehaald voor Engels en je niveau van Nederlands en rekenen minimaal op instroomniveau 2F zit.